بتکارت – تیم ملی ایران در گروه خپبی از جام جهانی 2022 قرار گرفته، حالا بهانه پیش بینی صعود ایران از گروه مرگ بد نیست نگاهی کنیم به بعضی از گروههای مرگ در ادوار جام جهانی تا بدانیم شانس صعود ما بهعنوان تیم سید سوم در این گروه چهقدر است.
۱۹۷۰ :برزیل، چکسلواکی، انگلیس و رومانی
گروه مرگ در جام جهانی ۱۹۷۰ این گروه بود. تیم ملی انگلیس قهرمان دوره قبل، تیم ملی برزیل قهرمان دورههای ۱۹۵۸ و ۱۹۶۲ به مقام قهرمانی رسید و چکسلواکی در سال ۱۹۶۲ در فینال مقابل تیم ملی برزیل شکست خورده بود. در تابستان بسیار گرم گوادلاخا، تیم برزیل با نتیجه یک بر صفر مقابل انگلیس پیروز شد. در آن بازی گوردون بنکس یک توپگیری باورنکردنی در مقابل ضربه سر پله داشت. دیگر تصاویر به یاد ماندنی آن بازی مربوط به تکل خشن بابی مور روی پای ژرزینیو و تعویض پیراهن میان مور و پله بودند. انگلیس از گروه صعود کرد اما در مقابل آلمان در مرحله یک چهارم نهایی شکست خورد اما برزیل با پیروزی مقابل ایتالیا در فینال به قهرمانی رسید.
۱۹۸۶ :دانمارک، اسکاتلند، اروگوئه و آلمان غربی
اسکاتلند با سرمربیگری الکس فرگوسنِ جوان ماموریت بسیار سختی مقابل تیم ملی آلمان غربی نایب قهرمان دورهی قبل، “دینامیت دانمارکی” و تیم ملی اروگوئه، قهرمان آمریکای جنوبی داشت. دانمارک هر سه بازی خود را برد و اروگوئه را با نتیجه شش بر یک له کرد. آلمان غربی به عنوان تیم دوم گروه صعود کرد که در فینال مقابل آرژانتین باختند. اسکاتلند با وجود تساوی مقابل مانشافت حذف شد و اروگوئه با دو تساوی به عنوان تیم سوم راهی مرحله بعد شد.
۱۹۹۴: مکزیک، ایتالیا، نروژ و ایرلند
آن زمان مکزیک در رده هفدهم رنکینگ فدراسیون جهانی بود. ایرلندیها سیزدهم و ایتالیاییها هم صدرنشین فوتبال جهان بودند. نروژ که بهعنوان دومین تیم به جام جهانی رسیده بود در گروهش چهارم شد و از رقابت ها کنار رفت. مکزیک و ایرلند کمی بهتر بودند اما بعد از دور مقدماتی حذف شدند ولی ایتالیا برای فینالیست شدن جنگید. در این جام برزیل بعد از خراب شدن پنالتی روبرتو باجیوی ایتالیایی قهرمان شد. نکته جالب این گروه این بود که همه تیمها با چهار امتیاز به کار خود در دور گروهی پایان دادند.
۱۹۹۸: رومانی، کلمبیا، تونس و انگلیس
با توجه به عملکرد فوقالعاده و شگفت انگیزی که تیم ملی کلمبیا چهارسال پیش داشت به نظر میرسید که این تیم مدعی اصلی برای صدرنشینی در گروهی باشد که تیم ملی انگلیس گلن هادل هم در آن حضور داشت. این اولین دوره ای بود که ۳۲ تیم در جام جهانی حاضر بودند اما با توجه به رتبه بندی فیفا گروه G رقابتها، چالش برانگیز بود. رومانی در رده پنجم جهان بود که دور گروهی را با صدرنشینی به پایان رساند در حالی که انگلستان رده ششمی، در گروه دوم شد. کلمبیا (نهم جهان) و تونس (بیست و سوم جهان) در همان ابتدا حذف شدند.
۲۰۰۲: سوئد، انگلیس، آرژانتین و نیجریه
در سال ۲۰۰۲ تیم ملی انگلیس بازهم در یک گروه سخت بازی کرد اما حضور آرژانتینیها با ستارگانی چون باتیستوتا و ورون در رقابتها خیلی کوتاه بود و حذف شدند. سوئدِ اریکسون در این رقابتها تیمی در رده دهم و تیم ملی آرژانتین تیم دوم جهان بودند. انگلیس و تیم ملی سوئد در نهایت و با وجود حضور نیجریه و غول بزرگ آمریکای جنوبی به دور بعد رسیدند. تیم ملی انگلیس هم در یک چهارم مغلوب تیم برزیل شد و از دور رقابتها کنار رفت.
۲۰۰۶: ایتالیا، غنا، آمریکا و جمهوری چک
در این گروه دو تیم ایتالیا و غنا که رتبههای پایین تری نسبت به حریفانشان در رنکینگ داشتند راهی دور بعد شدند. آمریکا و چک هم حذف شدند و ایتالیا در پایان قهرمان جام جهانی شد!
۲۰۱۰: اسپانیا، شیلی، سوئیس و هندوراس
تیم ملی اسپانیا در گروهی که تیم سوییس، تیم ملی شیلی و تیم ملی هندوراس بودند به عنوان صدرنشین صعود کردند. شیلی تیم دوم گروه بود که در دور بعد با شکست برابر برزیل حذف شد. در نهایت مانند دوره قبل تیم صدرنشین گروه مرگ قهرمان جهان شد!
۲۰۱۴: آلمان، غنا، پرتغال و آمریکا
تیم ملی آلمان در جام جهانی برزیل سومین تیمی بود که از گروه مرگ قهرمان جام جهانی میشد. تیم یوآخیم لو در رده بندی فیفا دوم بود، در حالی که آمریکا در رده سیزدهم جای گرفته بود. پرتغال چهاردهم و غنا بیست و سوم بودند.گروهی که رقابت در آن تنگاتنگ بود و پرتغالیها با کریستیانو رونالدو حذف شدند!
و باز هم ۲۰۱۴: کاستاریکا، اروگوئه، انگلیس و ایتالیا
قطعا یکی از شگفتانگیزترین گروههای مرگ همین گروه بود. انگلیس و ایتالیا حذف شدند و کاستاریکا و اروگوئه در کمال ناباوری به مرحله بعدی رسیدند. به نظر میرسد که برای اروپاییها بازی در سرزمین مرطوب آمازون چندان خوش یمن نبود. کاستاریکا از سه بازی خود هفت امتیاز گرفت و تا مرحلهی یک چهارم هم پیش رفتند!
با این نتایج و نگاه به دورههای گذشته میبینیم که پیش بینی صعود ایران از مرحلهی گروهی جام جهانی گزینهی غیرممکنی نیست.